Skip to main content

După șase luni de la intrarea în vigoare a modificărilor de cote de TVA, ANAF aduce clarificări importante privind aplicarea corectă a cotele de TVA din Ordonanța de Urgență 16/2022.

Aceste modificări au avut un impact semnificativ asupra domeniului HoReCa (hoteluri, restaurante, catering).

Care sunt clarificările pentru aplicarea corectă a cotelor de TVA?

Una dintre clarificările ANAF se referă la sucurile eco de fructe și legume cu zahăr. Era neclar dacă TVA-ul este de 9% sau 19%. Conform ANAF, băuturile nealcoolice cu zahăr sau aromatizate, care sunt ecologice, au TVA de 5%. Aceasta se aplică numai dacă sunt însoțite de certificatul eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În rest, pentru băuturile nealcoolice îndulcite sau aromatizate, TVA-ul este de 19%.

A doua clarificare, conform OG 16/2022, se referă la cafea, ceai și limonadă servite în localuri. Era neclar dacă se aplică TVA-ul de 9% sau 19%. Reprezentanții ANAF au precizat că pentru cafea, ceai și cacao preparate în localuri sau vândute prin automate comerciale, se aplică TVA de 19%.

Totuși, au omis limonada. Concret, pentru aceste băuturi preparate, indiferent dacă sunt îndulcite sau neîndulcite, TVA-ul aplicat este de 19%.

În ceea ce privește cota de TVA pentru produsele eco, montane și tradiționale vândute în localuri, CCF a ridicat problema limonadei preparate în aceste locații. Organizația a pus întrebări cu privire la modul corect de aplicare a cotei de TVA, solicitând clarificări din partea ANAF.

În prezent, există o diferență semnificativă de cotă de TVA între cele două variante: 5% și 19%. Deoarece produsele eco, montane și tradiționale se încadrează într-un segment special, CCF dorește să afle care este tratamentul fiscal corect pentru aceste categorii de produse vândute în localuri.

Prin trimiterea întrebărilor către ANAF, CCF susține transparența și legalitatea în determinarea cotei corecte de TVA pentru aceste produse. Scopul este evitarea confuziilor sau interpretărilor greșite privind aplicarea TVA pentru bunurile comercializate în localuri.

Leave a Reply