Skip to main content

Sistemul Național e-Transport a fost introdus în România pentru a eficientiza și a transparentiza transportul de mărfuri, facilitând monitorizarea și raportarea acestora. Acest sistem a devenit obligatoriu începând cu 1 iulie 2024, oferind un instrument vital pentru companiile care doresc să asigure conformitatea cu reglementările în vigoare. Însă nerespectarea obligativității se sancționează cu sume de până la 100.000 de lei.

Ce reprezintă e-Transport?

Acesta este un sistem electronic de monitorizare și raportare a transporturilor de mărfuri, implementat pentru a îmbunătăți transparența și controlul asupra fluxului de mărfuri pe teritoriul României. Acesta utilizează coduri UIT (Unique Identifier for Transport) pentru a identifica în mod unic fiecare transport și pentru a permite autorităților să urmărească mișcările acestora în timp real.

Printre beneficiile oferite se enumeră următoarele:

  • Transparență și Control: Monitorizarea în timp real a transporturilor ajută la prevenirea evaziunii fiscale și la asigurarea conformității cu legislația.
  • Eficiență: Automatizarea procesului de raportare reduce timpul și efortul necesar pentru completarea documentelor de transport.
  • Securitate: Codurile UIT asigură un nivel ridicat de securitate și identificare unică a fiecărui transport, prevenind frauda.

Integrarea soluțiilor software de gestiune cu e-Transport

Iată cum ajută integrarea soluțiilor software de gestiune cu acest sistem național:

1. Automatizare:

Datele referitoare la transporturi sunt transmise automat către e-Transport, eliminând necesitatea introducerii manuale și reducând riscul de erori.

2. Rapoarte imediate

Generarea de rapoarte detaliate și precise despre transporturi devine mai rapidă și mai simplă, facilitând analiza și luarea deciziilor.

3. Conformitate simplificată

Soluțiile integrate asigură că toate transporturile sunt conforme cu reglementările în vigoare, reducând riscul de penalități.

e-Transport obligativitate datorita modificarilor legislative

Află mai multe informații despre obligația de rapoarte e-Transport!

Selectsoft și e-Transport

Selectsoft a dezvoltat modulul e-Transport, pentru a ajuta companiile care utilizează soft-ul de gestiune Selectsoft, să se poată adapta acestui sistem rapid și ușor. Prin utilizarea modulului, companiile pot:

  • Reduce timpul de implementare: Modulul se configurează ușor, ceea ce simplifică și accelerează procesul de integrare.
  • Asigura conformitatea: Automatizarea procesului de raportare garantează respectarea reglementărilor legale.
  • Îmbunătăți eficiența: Integrarea completă cu soluția software de gestiune permite o administrare eficientă și fără întreruperi a transporturilor.

Află despre experiența clienților noștri în legătură cu implementarea e-Transport în Selectsoft

Cine este obligat să utilizeze acest sistem

Obligativitatea utilizării sistemului e-Transport în România se aplică anumitor categorii de afaceri și persoane juridice implicate în transportul de bunuri, în special pentru bunurile cu risc fiscal ridicat. Conform legislației în vigoare, următoarele categorii de utilizatori au obligația de a declara datele transporturilor în sistemul RO e-Transport:

  1. Destinatarul în declarația vamală de import și expeditorul în declarația vamală de export: Pentru bunurile care fac obiectul operațiunilor de import și export.
  2. Beneficiarul din România: În cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri.
  3. Furnizorul din România: Pentru livrările intracomunitare de bunuri.
  4. Depozitarul: În cazul bunurilor aflate în tranzit, descărcate pe teritoriul României pentru depozitare sau formarea unui nou transport, și pentru bunurile încărcate după depozitare sau formarea unui nou transport pe teritoriul național​.

Implementarea și integrarea sistemului e-Transport sunt esențiale pentru companiile care doresc să asigure conformitatea cu legislația și să beneficieze de avantajele aduse de monitorizarea și raportarea eficientă a transporturilor. Selectsoft, prin modulul de integrare, oferă o soluție completă pentru adoptarea rapidă și eficientă a noilor modificări legislative.

Implementare soft gestiune cu e-Transport

Leave a Reply