Skip to main content

Un bun antreprenor știe întotdeauna cum trebuie să acționeze pentru ca afacerea sa să funcționeze. Iar astfel de decizii importante au stat de-a lungul timpului la baza celor mai strălucite invenții. Este și cazul lui James Ritty, un antreprenor american, care motivat de dorința de a-și împiedica angajații să îl păcălească, a inventat în 1879 primul POS. L-a numit ”Casierul Incoruptibil”, pentru că era o mașinărie care calcula, înregistra și controla vânzările. A fost primul pas spre dezvoltarea sistemului care azi stă la baza tuturor tranzacțiilor comerciale.

pos-scurt-istoric

Denumirea POS vine de la Point of Sale, adică punct de vânzare. Are o istorie extrem de interesantă, pe care e important să o cunoaștem pentru a-i aprecia valoarea actuală.

După invenție și brevetare, următorul punct important în istoria POS-ului a fost reprezentat de motorizarea sistemului. În 1906 Charles Kettering a fost cel care a dezvoltat un motor electric pentru operarea POS-ului. Acest lucru a permis vânzătorilor să opereze tranzacțiile mult mai rapid.

Când în anii 70, POS-ul întâlnește computerul, rezultatul duce la o evoluție importantă a sistemului. Tot în acea perioadă își fac aparția cardurile de credit și ecranele touchscreen. Apoi, a urmat introducerea sistemului de scanare a codurilor de bare si în scurt timp întâlnim POS-urile computerizate, care pot procesa atât tranzacții cash, cât și cu cardul.

Ca orice alt tip de inventie tech, POS-ul a făcut în anii 2000 un salt înspre integrarea cu dizpozitivele mobile. În 2010 apare primul iPad POS, mai discret si mai performant ca oricând. Sistemele POS mobile au avut un impact atât de puternic încât în 2014 53% din retailerii din UK considera POS-urile ca fiind cea mai importantă tehnologie pentru clienți.

DE LA POS LA MANAGEMENT COMPLET

În prezent, afacerile au nevoie de un sistem complet pentru gestionarea rapidă a tuturor operațiunilor. POS-ul este vital pentru a obtine un punct de vedere centralizat asupra afacerii. De-alungul timpului, am văzut cum POS-ul a trecut de la o mașinărie greoaie care doar opera tranzacțiile, la un sistem complex, care gestionează un număr mare de operațiuni.

Utilizarea unei aplicații este extrem de importantă! De aceea am dezvoltat aplicația GestSEL, menită să facă afacerile mai eficiente și interacțiunea cu clientii îmbunătățită. Deși este o aplicație complexă, are o interfață extrem de simplă, datele fiind bine organizate și ușor de accesat. GestSEL implică o gestionare eficientă a preturilor și adaptarea acestora la piață, dar și reducerea lipsurilor din gestiune, acces de la distanță prin intermediul internetului și creșterea operativității vânzărilor. Așadar, tot ce ai nevoie ca antreprenor!

CUM ARATĂ VIITORUL?

Viitorul POS-ului este strâns legat de aplicații, care permit sistemului să managerieze vânzările, stocurile și clienții pe mai multe căi. Pe măsură ce clienții utilizează mai multe moduri de a face cumpărături, acesta trebuie să țină pasul și să integreze metode de plată offline, online și social shopping.

Timidul ”casier incoruptibil” din 1879 a evoluat constant, iar acum este legătura cea mai importantă dintre client si vânzător.

Solutie-software-actualizari-noiembrie-2023

Leave a Reply