Bacșisul va fi afișat pe nota de plată și se impozitează
Legea 376/2022 privind fiscalizarea bacșișului, publicată în Monitorul Oficial, va impune din 1 ianuarie 2023 amenzi între 2.000 și 4.000 de lei pentru firmele care nu respectă noile dispoziții.
Noua Lege 376/2022, care modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, se va aplica, de la 1 ianuarie 2023, operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN:
- 5610 – Restaurante
- 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.
Așadar, în cazul altor activități, cum sunt cele de frizerie, coafor, manichiură, taxi, unde clienții obișnuiesc să dea bacșiș, NU se aplică obligațiile de impozitare din Legea 376/2022.
Definiția bacșișului și caracterul opțional al acestuia
Bacșișul este orice sumă primită în plus de la client față de contravaloarea bunurilor sau serviciilor oferite de restaurante și baruri (codurile CAEN 5610 și 5630). Este acordat voluntar, fără a condiționa livrarea de bunuri sau servicii.
Veniturile din bacșișuri sunt considerate „venituri din alte surse” și sunt impozitate cu 10%, fiind scutite de contribuții sociale.
Sumele din bacșișuri se înregistrează pe conturi de datorii distincte, impozitate cu 10%, și se distribuie integral salariaților pe baza unei evidențe nominale.
Operatorii economici stabilesc, prin regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire a bacșișului către salariați.
Sumele din bacșișuri nu sunt venituri pentru operatorul economic. Iar distribuirea către salariați nu este considerată cheltuială.
Angajatorii nu pot profita de bacșișuri, deoarece aceste sume nu pot fi considerate venituri ale firmei sau cheltuieli cu salariații.
Cum se procedează în cazul fiscalizării bacșișului?
Nota de plată devine obligatorie, deoarece se prevede că, înainte de emiterea bonului fiscal, clientul trebuie să treacă pe notă valoarea bacșișului.
Nivelul bacșișului oferit de client poate varia între 0% și 15%.
Clienții au două opțiuni: să treacă o valoare procentuală între 0% și 15% din valoarea consumației sau să treacă direct o sumă anume. Bacșișul nu este limitat la 15% și poate fi mai mare dacă se optează pentru o valoare absolută.
Pentru clienții firme, bacșișul intră la cheltuielile de protocol. Bacșișul trebuie inclus și pe facturile cerute de clienți persoane juridice sau reprezentanți ai acestora, putând fi astfel inclus în cheltuielile de protocol ale clientului.
Legea 376/2022 prevede că bacșișul evidențiat în factură se înregistrează ca cheltuieli de protocol. Acesta are regimul fiscal corespunzător, în limita deductibilității stabilite de Codul fiscal.
Bacșișul la livrările de la restaurant la domiciliu
Pentru bacșișul oferit la livrările la domiciliu, inclusiv prin aplicații ca Glovo sau Tazz, sau comenzi telefonice, evidențierea bacșișului pe bonul fiscal nu este obligatorie.
Dacă se evidențiază bacșișul pe bonul fiscal la livrările la domiciliu, se aplică integral procedurile legale pentru impozitarea bacșișului, cu adaptarea formularisticii specifice domeniului.
Cum poți opera noile reglementări din aplicația Selectsoft?
1. Deschizi o masă nouă din planul de mese unde adaugi consumația clientului.
2. Când clientul solicită, emiți nota proformă, care conține acum o rubrică unde acesta poate completa suma oferită drept bacșiș, fie ca procent, fie ca sumă absolută (bacșișul în lei, independent de valoarea notei).
3. Selectezi butonul “Bacșiș” aferent mesei de unde s-a emis nota proformă.
4. Introduci bacșișul specificat de către client, indiferent dacă este o valoare absolută sau procentuală și selectezi butonul accept.
5. Selectezi modalitatea de plată după cum specifică clientul, iar acum pe bonul fiscal va apărea pe lângă consumație și acea rubrică care specifică valoare bacșișului.
Solicită ajutorul specialiștilor noștri pentru pentru a beneficia de ultimul upgrade al sistemului informatic, care include și noua funcționalitate!