Skip to main content

În domeniul retail, cititorul de cod de bare este un pion de bază în derularea activităților zilnice. Asta deoarece codurile de bare sunt prezente pe orice produs și au ca rol identificarea rapidă a acestora. Dar codurile de bare ar fi complet inutile fără tehnologia care să le interpreteze. Aici intervine necesitatea achiziționării unui cititor de cod de bare. Pentru că piața oferă multe variante, poate fi copleșitor să alegi cel mai potrivit dispozitiv. În acest articol vom încerca să aducem puțină claritate în acest sens, pentru ca decizia să fie mai ușoară.

Orice scaner cod de bare trebuie sa poata citi repede si corect combinațiile de bare albe și negre. Trebuie să poată transmite informația în baza de date din computer sau către terminalul instalat la casa de marcat. Acestea, la rândul lor, trebuie să le poată interpreta corespunzator pentru identificarea produsului.

Înainte de a alege un astfel de scaner, trebuie să știi exact cum o să îl folosești. Va fi folosit în condiții obișnuite sau în medii cu condiții extreme (umezeală, temperaturi foarte scăzute sau cu mult praf)? Va funcționa cu un volum mare de marfă sau unul redus? Toate aceste elemente contează!

Caracteristici cheie

Cele mai cunoscute sunt cititoarele de coduri de bare laserCCD și Imager.

“Puterea” unui cititor de coduri de bare este dată de motorul de scanare cu care este dotat, iar diferențierea între diverse tipuri de scanere se poate face si după modalitatea de captare a informației din codul de bare.

Scanerele laser pot citi coduri de bare 1D și utilizează pentru scanare lumina reflectată de o diodă. Cititoarele Imager pe de altă parte fotografiază codul de bare pentru a extrage informația și pot scana și codurile de bare mai deteriorate sau slab tipărite. Scanerele CCD conțin mai multi senzori de lumină pentru scanarea codurilor de bare.

Un cititor laser scaneaza coduri de bare de la distante mari si foarte mari, în timp ce un cititor cu senzor CCD este funcțional doar la distanțe foarte mici (chiar de până la 8 cm), iar un cititor Imager este o variantă mai nouă a cititorului CCD, care poate scana coduri de la distanță de până la 45cm.

Cititorul de coduri de bare potrivit nevoilor afacerii tale

Exterior sau interior?

Trebuie să știți că cititorul de coduri de bare laser poate fi folosit în lumina directă a soarelui fără probleme, raza laser fiind întotdeauna precisă. Cititoarele Imager pe de altă parte își pot pierde din capacitatea de citire pe măsură ce lumina naturală sau ambientală devine mai puternică. Asadar, dacă spațiul de lucru este în exterior, recomandăm cititoarele laser.

Mobil sau încastrat?

Scanere mobile, sau handheld, sunt cel mai simplu de utilizat. Acestea se detașează dintr-un suport de tip furcă sau de tip cradle, în cazul celor wireless și scanarea se realizează printr-o simplă țintire a unui cod de bare și apăsarea pe un buton. Sunt ideale pentru zona de back office sau pentru POS-urile din magazinele mici, unde fluxul de produse nu este extrem de mare.

Pentru un volum mare de lucru se recomandă scanerele fixe, care permit scanarea hands-free și sunt acționate la simpla trecere a unui cod de bare prin fața lor. Le putem vedea la supermarketuri, incorporate în tejghea, iar unele dintre ele au incorporat și un cântar care permite preluarea automată a greutății pentru produsul scanat.

Wireless sau cu fir?

Acestă tipologie face referire la modul în care cititorul de coduri de bare se conectează la PC. În cazul celor cu fir, bineînțeles, conectarea se realizează printr-un cablu, iar instarea este foarte simplă. Cititoarele wireless se conectează prin Bluetooth, iar raza de acțiune poate varia de la 12 la 100m. Avantajul scanerelor wireless este factorul de mobilitate, și sunt folosite de exemplu pentru scanarea produselor voluminoase de la raft.

Indiferent ce fel de cititor de coduri de bare ai alege, vei avea nevoie și de sistemul Selectsoft care să te ajute să gestionezi stocurile, să inventariezi marfa și să automatizeze toate elementele care contează.

Program-gestiune-selectsoft-coduri-qr

Leave a Reply