Începând cu data de 15 martie, unitățile de alimentație publică, inclusiv cele cu servicii fizice și online, trebuie să informeze consumatorii despre ingrediente, aditivi și valorile nutriționale ale produselor. Aceasta este o cerință impusă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Declarația nutrițională, de ce a apărut această obligație de informare, mai exact?
ANPC a concluzionat că informațiile despre ingrediente și valorile nutriționale ar trebui să fie disponibile și pentru preparatele culinare servite în restaurante, la fel cum sunt pe etichetele produselor alimentare din magazinele fizice sau online.
Această măsură ar permite consumatorilor să știe exact ce mănâncă, inclusiv părinților care doresc să fie siguri că hrănesc copiii cu produse sigure și sănătoase.
ANPC subliniază că mulți operatori economici sunt deja atenți la calitatea ingredientelor pe care le folosesc, și că această inițiativă ar asigura că toți consumatorii iau decizii informate în privința alimentației publice.
Vezi unde trebuie puse toate aceste informații și ce trebuie făcut în cazul comenzilor telefonice.
În alte cuvinte, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să arate, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.
Citește mai multe despre cine e vizat, mai exact, de noua obligație
Care sunt sancțiunile pentru unitățile care nu respectă obligația declarației nutriționale?
Aceeași ordonanță prevede că încălcarea prevederilor acestui articol se sancționează cu amendă contravenţională de la 1.000 la 10.000 lei. Partea bună e că amenda poate fi plătită la jumătate în 15 zile. Dar totuși când vorbim de prima abatere, se confirmă faptul că operatorii nu vor fi sancționați.
Săvârșirea repetată a contravenției poate atrage o amendă cuprinsă între 1.000 și 10.000 lei. Neîndeplinirea măsurilor dispuse în termenele și condițiile specificate în procesele-verbale de constatare a contravenției se sancționează cu o amendă contravențională între 2.000 și 20.000 lei.
În conformitate cu articolul 18, restaurantele care nu furnizează informațiile detaliate cu privire la produse, pot suporta oprirea temporară a prestării serviciilor sau comercializării acestora până când problemele sunt remediate. Dacă un restaurant nu oferă informațiile acestea ar putea risca inclusiv să-i fie închis, până la remedierea problemei.
Cu ajutorul soluției Selectsoft vei putea introduce valorile nutriționale pentru fiecare ingredient. Sistemul va efectua automat calculul pentru produsul finit. Ai opțiunea să tipărești etichete sau să emiți un raport cu informațiile necesare pentru declarația nutrițională. Poți genera chiar și un meniu tipăribil care să includă toate detaliile legate de valorile nutriționale.
Doar introduci valorile pentru ingredientele și soluția Selectsoft continuă treaba.
Contactează-ne pentru a beneficia de noile modificări ale sistemului informatic!