Noile schimbări în domeniul fiscal
Anul 2018 a adus numeroase schimbări pentru afacerile din România, influențate de noi reglementări și politici. După implementarea GDPR (Regulamentul General privind Protecția Datelor), companiile din domeniul comerțului au fost nevoite să se adapteze la o nouă cerință legislativă: schimbarea caselor de marcat.
Termenele pentru implementarea noilor case de marcat electronice fiscale (AMEF):
- 01 iunie 2018: termenul inițial pentru afacerile mijlocii și mari.
- 01 august 2018: termenul inițial pentru afacerile mici.
Termenele modificate pentru implementare:
- 01 septembrie 2018: termenul actualizat pentru contribuabilii mari și mijlocii.
- 01 noiembrie 2018: termenul actualizat pentru contribuabilii mici.
Conform Ministerului Finanțelor Publice, după aceste date, vor începe să fie aplicate amenzi pentru agenții economici care nu și-au dotat afacerile cu noile modele de case de marcat fiscale.
Este esențial ca toate companiile să se conformeze acestor termene pentru a evita sancțiunile și pentru a asigura o tranziție fără probleme la noile echipamente fiscale. Implementarea AMEF-urilor este un pas important pentru modernizarea și transparentizarea proceselor fiscale din România.
Cine poate comercializa case de marcat electronice fiscale?
Dacă în cadrul afacerii tale încasezi, fie integral, fie parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea bunurilor comercializate, precum și a prestării de servicii efectuate direct către populație, atunci ești obligat să utilizezi aparate de marcat electronice fiscale pentru a înmâna cumpărătorilor bonul fiscal pe care va trebui să fie tipărită denumirea exactă a produsului comercializat, nu doar denumirea generică a acestuia, pentru că altfel poți risca să primești amenzi din partea autorităților.
Achiziționarea și fiscalizarea noilor case de marcat
Noile case de marcat se pot achiziționa exclusiv de la firme acreditate pentru comercializare și reparare a acestui tip de produse. Lista cu acești furnizori va fi publicată pe site-ul ANAF.
Pentru a intra în posesia unei noi case de marcat va trebui să te adresezi unui distribuitor autorizat care îți va comunica care sunt pașii și te va ajuta în tot procesul de fiscalizare.
Transmiterea de date către ANAF
Până când sistemele naționale de supraveghere și monitorizare ale ANAF vor fi pregătite pentru conectarea directă la casele de marcat (încă nu este finalizat softul), firmele vor fi obligate să transmită Fiscului, online, lunar (până pe data de 20 ale fiecărei luni), date cum ar fi cele din bonul fiscal sau informații referitoare la pornirea/oprirea casei de marcat electronic fiscal, încetarea funcționării acestuia, întreruperea conexiunii la internet și repunerea în funcțiune a aparatului.
Transmiterea datelor se va face prin:
- fișiere XML, semnate prin certificatul digital al aparatului de marcat electronic fiscal. Acestea vor fi exportate de pe aparatul de marcat electronic sau pe un hard extern.
- prin programul de asistență din portalul ANAF – fișierele XML vor fi validate și atașate unui fișier PDF.
- fișierul PDF cu XML atașat, semnat digital, va fi comunicat organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Ca să transmiți fișiere și declarații, trebuie să deții un certificat de semnătură electronică, dar cel mai probabil contabilul tău deține această semnătură și este familiarizat cu acest tip de fișiere.
Ce se întâmplă dacă nu îți schimbi casa de marcat cu un model nou?
Sancțiunile aplicabile pentru nerespectarea termenului de dotare cu casele de marcat fiscale sunt cuprinse între 8.000 lei și 10.000 lei, confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității până în momentul dotării cu aparat de marcat electronic fiscal conform și prezentarea dovezii de achitare a sancțiunii.
Ai nevoie de mai multe informații despre noua lege?
Scrie-ne la office@selectsoft.ro, abia așteptăm să discutăm despre această schimbare importantă din afacerea ta!