Skip to main content

Mai e puțin până când va intra în vigoare o nouă obligație de informare pentru unitățile de alimentație publică. Conform ordinului modificat, aceasta va deveni obligatorie începând cu data de 15 martie. Indiferent că vorbim de cele ce servesc mâncare fizic sau de cele care onorează (și) comenzi online. ANPC obligă operatorii economici să afișeze consumatorilor ingredientele, aditivii și valorile nutriționale ale produselor/preparatelor pe care le servesc sau le comercializează.

Toate unitățile de alimentație publică trebuie să afișeze pentru fiecare preparat sau produs servit lista ingredientelor care depășesc 20 de grame, aditivii utilizați și valorile nutriționale ale acestora.

Cine e vizat de această obligație?

  • Unitățile cu vânzare directă și/sau la distanță, cărora li se aplică prevederile Ordinului nr.201/2022, fără a se limita, sunt:
  • Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.)
  • Braserii
  • Pizzerii
  • Berării
  • Baruri
  • Cafenele
  • Fast-food inclusiv drive-in
  • Unități tip bufet,rotiserii
  • Unități cofetărie, patiserie
  • Ceainării
  • Terase/grădini de vară
  • Unități pentru organizare evenimente

Unde trebui notate toate aceste informații?

Conform art. 3 alin. (4) din Ordinul nr. 201/2022, informațiile trebuie afișate vizibil, ușor accesibile, lizibile, permanente și să nu fie acoperite de alte materiale, pe un panou sau meniu lângă produs.

Pentru a asigura informarea consumatorilor în timpul vânzării directe, inclusiv la unitățile drive-in, se utilizează listele de meniu, dar se pot folosi și sisteme digitale de afișare prin panouri sau ecrane, precum și coduri QR. Personalul are obligația să informeze consumatorii atunci când aceștia solicită informații despre ingredientele, aditivii și valorile nutriționale ale produselor.

La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe website-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau ambalajul de transport.

La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produs.

Care sunt informațiile ce trebuie notate legat de valorile nutriționale?

  • Ingredientele: ANPC oferă un exemplu “se informează consumatorii cu privire la cantitatea ingredientelor compuse componente ale unui fel de mâncare. De exemplu: Ciorbă cu perişoare – 400ml Apă, perişoare g (carne de porc/vită, după caz, orez, ceapă, sare, piper etc.), suc de roşii, borş, sare, verdeaţă, potenţiator de aromă: glutamat de sodiu, acidifiant: acid citric”
  • Aditivii: Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: Acidifiant etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). De exemplu: Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potențator de aromă: E621 sau potențiator de aromă: glutamate de sodiu.
  • Declarația nutrițională: Conform ANPC, trebuie să includă următoarele elemente esențiale: valoarea energetică exprimată în Kj și kcal, cantitatea de grăsimi în grame, acizii grași saturi în grame, zaharuri în grame și sare în grame. Pentru ca o declarație nutrițională să fie completă trebuie să cuprindă și glucide în grame și proteine în grame.
  • Indicarea componentelor cu efecte alergene – se respectă prevederile Ordinului nr. 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate.
  • Indicarea produselor provenite din produse congelate

Care sunt sancțiunile pe care le riscă unitățile din alimentația publică?

Aceeași ordonanță prevede că încălcarea prevederilor acestui articol se sancționează cu amendă contravenţională de la 1.000 la 10.000 lei. Partea bună e că amenda poate fi plătită la jumătate în 15 zile. Mai mult decât atât, de sancțiunea aceasta e legată și o „păsuire oficială” – ne amintim, astfel, de Legea prevenirii și de spectrul său de aplicare (HG nr. 33/2018), unde regăsim confirmarea că la prima abatere operatorii economici nu vor fi sancționați.

Săvârșirea repetată a contravenției poate atrage o amendă cuprinsă între 1.000 și 10.000 lei. Neaducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse în termenele și condițiile prevăzute în procesele-verbale de constatare a contravenției se sancționează cu amendă contravențională între 2.000 și 20.000 lei.

Cu ajutorul soluției Selectsoft, poți introduce valorile nutriționale pentru fiecare rețetă. Sistemul va realiza automat calculul pentru produsul finit și vei putea tipări etichete sau emite rapoarte cu informațiile necesare pentru declarația nutrițională.

Pentru a facilita comunicarea declarației nutriționale și a ușura munca partenerilor noștri, Selectsoft va aduce, până la data de 15.03.2023, mai multe îmbunătățiri privind legislația în vigoare.

Leave a Reply