Selectsoft | Restaurantele obligate noteze valorile nutriționale

Selectsoft | Restaurantele obligate să noteze valorile nutriționale

Mai e puțin și intră în vigoare o nouă obligație de informare ce vizează unitățile de alimentație publică, concret, potrivit ordinului modificat, devine obligatorie din 15 Martie. Indiferent că vorbim de cele ce servesc mâncare fizic sau de cele care onorează (și) comenzi online. ANPC obligă acești operatori economici să le arate consumatorilor ce intră în preparatul sau produsul servit, adică ingrediente, aditivi, dar și care sunt valorile nutriționale ale produselor/preparatelor. 

În cuvinte cât se poate de simple, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să arate, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.

Cine e vizat de această obligație?
 • Unitățile cu vânzare directă și/sau la distanță, cărora li se aplică prevederile Ordinului nr.201/2022, fără a se limita, sunt:
 • Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.)
 • Braserii
 • Pizzerii
 • Berării
 • Baruri
 • Cafenele
 • Fast-food inclusiv drive-in
 • Unități tip bufet,rotiserii
 • Unități cofetărie, patiserie
 • Ceainării
 • Terase/grădini de vară
 • Unități pentru organizare evenimente
Unde trebui notate toate aceste informații?

În conformitate cu prevederile art.3 alin(4) din Ordinul nr.201/2022 “informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și care să nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.”

Pentru asigurarea informării consumatorilor la vânzarea directă (inclusiv unitățile drive-in), se utilizează listele meniu, dar pot fi folosite și sistemele digitale de afișare prin panouri/ecrane, precum si codul QR, iar personalul de deservire trebuie să asigure informarea consumatorilor ca urmare a solicitării acestora.

La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe website-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau ambalajul de transport.

La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produs.

Care sunt informațiile ce trebuie notate?
 • Ingredientele: ANPC oferă un exemplu “se informează consumatorii cu privire la cantitatea ingredientelor compuse componente ale unui fel de mâncare: ex: Ciorbă cu perişoare – 400ml Apă, perişoare g (carne de porc/vită, după caz, orez, ceapă, sare, piper etc.), suc de roşii, borş, sare, verdeaţă, potenţiator de aromă: glutamat de sodiu, acidifiant: acid citric]”
 • Aditivii: Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: Acidifiant etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric) ex: Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potențator de aromă: E621 sau potențiator de aromă: glutamate de sodiu.
 • Declarația nutrițională: Declarația nutriţională trebuie să cuprindă următoarele elemente, conform ANPC: valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitatea de grăsimi exprimată în grame, cantitatea de acizi grași saturați exprimată în grame, de zaharuri, exprimată în grame și de sare exprimată în grame. „În cazul în care se extinde numărul elementelor nutriționale înscrise, se va înscrie declarația nutrițională complete, respectiv: valoarea energetică exprimată în Kj și Kcal, cantitatea de grăsimi exprimată în grame, cantitatea de acizi grași saturați exprimată în grame, de glucide exprimată în grame, zaharuri exprimată în grame, proteine exprimată în grame, sare exprimată în grame.
 • Indicarea componentelor cu efecte alergene – se respectă prevederile Ordinului nr. 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate.
 • Indicarea produselor provenite din produse congelate
Care sunt sancțiunile pe care le riscă unitățile din alimentația publică?

Aceeași ordonanță prevede că încălcarea prevederilor acestui articol se sancționează cu amendă contravenţională de la 1.000 la 10.000 lei. Partea bună e că amenda poate fi plătită la jumătate în 15 zile. Mai mult decât atât, de sancțiunea aceasta e legată și o „păsuire oficială” – ne amintim, astfel, de Legea prevenirii și de spectrul său de aplicare (HG nr. 33/2018), unde regăsim confirmarea că la prima abatere operatorii economici nu vor fi sancționați.

Săvârșirea repetată a contravenției poate aduce însă o amendă de la 1.000 la 10.000 lei, iar neaducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse în termenele şi condiţiile prevăzute în procesele-verbale de constatare a contravenţiei se sancţionează cu amendă contravenţională de la 2.000 la 20.000 lei.

Cu ajutorul soluției Selectsoft vei putea introduce valorile nutriționale pentru fiecare rețetă, iar sistemul va face calculul automat pentru produsul finit. Ai posibilitatea de a tipări etichete sau de a emite un raport cu informațiile pe care trebuie să le cuprindă declarația nutrițională.

Pentru a facilita comunicarea declarației nutriționale și a ușura munca partenerilor noștri, Selectsoft va aduce, până la data de 15.03.2023, mai multe îmbunătățiri privind legislația în vigoare.

Related Posts